Svijet
Trending

Haotično na sastanku izraelske vlade, došlo do žestokog sukoba ministara i šefa vojske

Ministar finansija Bezalel Smotrich, ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, ministar saobraćaja Miri Regev i ministar regionalne ssradnje David Amsalem izrazili su bijes što je IDF navodno planirao da dužnosnici koji su podržali povlačenje iz Pojasa Gaze 2005. sudjeluju u istraga o događajima koji su doveli do katastrofe 7. oktobra.

U određenom trenutku, ministar ratnog kabineta Benny Gantz vikao je na ministre koji su napadali načelnika štaba, rekavši: “Ovo je profesionalna istraga, kakve to veze ima s povlačenjem i ‘conceptzijom’ (linijom razmišljanja)? Načelnik glavnog štaba je*eno provodi istragu o tome što se sada dogodilo kako bi služio ciljevima rata i našoj sposobnosti da se pripremimo za sukob na sjeveru. Ovo nije nacionalna istraga”, prenosi Walla.

Jedan od ministara rekao je za KAN News da je to bila odvratna rasprava koja je eksplodirala. Napali su vojsku. Neki visoki članovi odbrambenog establišmenta otišli su usred.

Drugi ministar izjavio je da su im rekli da su čuli viku ministara izvan sobe za sastanke.

“Sramotno je i bruka što se tamo dogodilo. Možete kritikovati vojsku, ali napadali su načelnika Glavnog štaba lično i beskonačno. Morate razmisliti je li ovaj forum dostojan donositi odluke na razini naše sigurnosne politike. Ne Ne želim misliti što će se dogoditi kada naši vojnici na terenu čuju što se tamo dogodilo i kako su napali njihovog načelnika štaba”, rekao je drugi ministar za KAN.

Na kraju je premijer Benjamin Netanyahu prekinuo sastanak, rekavši Haleviju da “ponekad moraš slušati ministre”

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button